Bolu'ya yakışan bir çeşme oldu
11 Mayıs İzzet Baysal Günleri'ne yetiştirilen Mevlüt Uçar Çeşmesi'ni görenler, tamamen taş işçiliği ile Osmanlı tarihini çağrıştıran motifleriyle çok güzel bir çeşme ortaya çıktığını belirterek; "Yapandan, yaptırandan Allah Razı olsun, Bolumuz'a böyle güzellikler yakışır" şeklinde ifadelerde bulundular. Bolu'ya böyle güzel bir çeşme kazandırdığı için Orhan Uçar'a teşekkür eden vatandaşlar, çeşmenin konulduğu yer olarak da, tarihi Tabaklar Hamamı'nın önünün seçilmiş olmasının tam isabet olduğunu, burada tarihi bir bütünleşme meydana geldiğini ifade ettiler.
Çeşmenin Mimarı Semih Dimicioğlu
İşadamı Orhan Uçar tarafından Merhum Babası Mevlüt Uçar adına yaptırılan Kökez çeşmesinin, Proje tasarım ve çizimleri Bolu Mimarlar Odası Başkanı Semih Dimicioğlu'na ait. Çeşmede, Türkçe açıklamalı 3 ayet ve bir hadis yer alıyor. Çeşmenin mermerlerini, taş işçileri el oymalarıyla süsledi. Kayseri'de tamamen el işçiliğinden çıkan çeşmenin taşları, yine Kayseri'den gelen ve nesilleri tükenmekte olan taş ustaları tarafından işlenerek tamamlandı.
Kaynak: Bolu'nun Sesi
Tarih: 11.05.2013
Tarihi eser olarak tescillenebilecek kadar tarihi görünümlü bir çeşme
Bolu Belediyesi, kentte yapılan çalışmalar sırasında kökez çeşmelerinin de yenilenmesi için çalışma başlattı. Çeşmelerin Osmanlı mimarisine uygun halde değiştiği gözlenirken, Kayseri'den gelen Dadaloğlu Mihrap Taş İşletmeciliği Sahibi Ozan Karabudak, beraberindeki işçilerle birlikte hummalı bir çalışma başlattı.
İzzet Baysal Caddesi'nde tarihi Tabaklar Hamamı önüne işadamı Orhan Uçar tarafından Merhum Babası Mevlüt Uçar adına yaptırılan Kökez çeşmesinde sona gelindi. Proje tasarım ve çizimleri Bolu Mimarlar Odası Başkanı Semih Dimicioğlu'na ait olan çeşmede, Türkçe açıklamalı 3 ayet ve bir hadis yer alıyor. Çeşmenin mermerlerini, taş işçileri el oymalarıyla süslendi. Ekmeğini taştan çıkardıklarını söyleyen İşletme Sahibi Ozan Karabudak, "Biz Kayseri firmasıyız. Bolu'da kökez çeşmesi yapıyoruz. Mermerler üzerine el işlemesi yaparak ayetler ve hadisler yaptık. Değişik motifler çizdik. Çevreden geçen vatandaşlar çeşmeyi görünce Osmanlı döneminden kalma bir çeşme zannediyorlar. Türkiye'de mermer oymacılığını yapan çok az sayıda firma var. Ancak bu oymaları elle yapan 5-6 kişiyiz diyebiliriz. Ben de arkadaşlarımla birlikte güzel bir eser ortaya çıkarmaya çalıştım" diye konuştu.
Ozan Karabudak'la birlikte işçiler Ergin Selvi ve Cemil Özkan da baba mesleklerini sürdürerek mermer üzerine motifler yapıyor. Kökez çeşmesinin yenilenmesinin bir buçuk ay sürdüğü belirtildi.
Kaynak: Bolu'nun Sesi
Tarih: 08.05.2013
Uçar'dan, tarihi çeşmelerimizi aratmayacak güzellikte bir çeşme
İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Orhan Uçar'a bu güzel süpriz için teşekkür ederek çiçek takdim ederken yaptığı konuşmada; "Orhan Bey annesinin adına yaptırdığı bu çeşmeden daha önce bana söz etmişti. Dün gece saat 24.00'da bu çeşmeyi bitirmek için dondurucu soğukta çalışmaya devam eden Mimar Semih Bey'i gördüm çok duygulandım. Bu kadar güzel bir eser ortaya çıkardığı için Semin Bey'e de teşekkür ediyorum" dedi.diyorum" dedi.
Ahmet Baysal'ın ardından İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun'da Orhan Uçar'a teşekkür etti.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'da Uçar'a teşekkür ederek, Orhan Uçar'ın Şehrin değişik yerlerine böyle güzel çeşmeler yapacağına dair kendisinden söz aldığını belirtti.
İzzet Baysal'ın eserlerinin yanında bizimki küçük bir damla
İzzet Baysal'ın Anıt Mezarı ile Tıp Fakültesi Morfoloji binası arasına yapılan Fikriye Uçar Çeşmesi'nin açılışında kısa bir konuşma yapan İşadamı Orhan Uçar;
"İzzet Babamız'ın aramızdan ayrılışının 13'üncü yıldönümünde kendisini rahmetle ve şükranla anıyorum. İzzet Baba'nın yaptığı eserlerin yanında, bizim yaptığımız bu çeşme, ancak gölde bir damla kadardır. Bu çeşmenin mimarisinden bitimine kadar yoğun emeği geçen, çeşme vesilesi kendisini tanımaktan dolayı çok büyük mutluluk duyduğum, çok saygıdeğer Mimar Kardeşim Semih Dimicioğlu'na burada teşekkür ediyorum. Kendisinden Allah razı olsun diyorum" dedi.
Kaynak: Bolu'nun Sesi
Tarih: 05.03.2013
Mermer Ustaları Harikalar Yaratıyor
Bolu Belediyesi, kentte yapılan çalışmalar sırasında kökez çeşmelerinin de yenilenmesi için çalışma başlattı. Çeşmelerin Osmanlı mimarisine uygun halde değiştiği gözlenirken, Kayseri'den gelen Dadaloğlu Mihrap Taş İşletmeciliği Sahibi Ozan Karabudak, beraberindeki işçilerle birlikte hummalı bir çalışma başlattı. İzzet Baysal Caddesi'nde tarihi hamamın önüne işadamı Mevlüt Uçar Sebili adına yaptırılan kökez çeşmesinde sona gelindi. Üç ayet ve bir hadisin yer aldığı mermerleri işçiler el oymasıyla süsledi. Ekmeğini taştan çıkardıklarını söyleyen İşletme Sahibi Ozan Karabudak, "Biz Kayseri firmasıyız. Bolu'da kökez çeşmesi yapıyoruz. Mermerler üzerine el işlemesi yaparak ayetler ve hadisler yaptık. Değişik motifler çizdik. Çevreden geçen vatandaşlar çeşmeyi görünce Osman döneminden kalma bir yapı zannediyorlar. Türkiye'de mermer oymacılığını yapan çok az sayıda firma var. Ancak bu oymaları elle yapan 5-6 kişi diyebiliriz. Ben de arkadaşlarımla birlikte güzel bir eser ortaya çıkarmaya çalıştım" diye konuştu.
Ozan Karabudak'la birlikte işçiler Ergin Selvi ve Cemil Özkan da baba mesleklerini sürdürerek mermer üzerine motifler yapıyor. Kökez çeşmesinin yenilenmesinin bir buçuk ay sürdüğü belirtildi.
Kaynak: Bolu Gündem
Tarih: 09.05.2012